preskoči na sadržaj

Umjetnička škola Matka Brajše Rašana

 > O školi
O školi

 

Umjetnička škola Matka Brajše Rašana nosi ime istarskog skladatelja Matka Brajše Rašana, rođenog u Pićnu, autora himne ''Krasna zemljo, Istro mila''. Osnovana je odlukom Grada Labina od 24. srpnja 2014. godine i rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta od 29. kolovoza 2014. godine. U Školi je zaposleno 39 djelatnika, od kojih je 34 učitelja predmetne nastave, a pohađa ju ukupno 340 polaznika. Nastava se odvija u Matičnoj školi u Labinu i u tri područna odjela u Potpićnu, Buzetu i Lovranu. Škola obuhvaća osnovno glazbeno i osnovno plesno obrazovanje, kraći glazbeni i plesni program za djecu predškolske dobi te neverificirane progame – Jazz odjel, radionicu zborskog pjevanja i radionicu orkestralnog muziciranja.

Osnovno glazbeno obrazovanje traje šest godina. Od glazbenog obrazovanja Škola nudi mogućnost školovanja na glazbalima klavir, harmonika, gitara, violina, flauta, klarinet, saksofon i udaraljke. Učenici imaju tjedno dva individualna sata iz odabranog glazbala te skupnu nastavu iz solfeggia, teorije glazbe, komorne glazbe te pjevačkog zbora ili orkestra. Osnovno plesno obrazovanje traje četiri godine i u Školi djeluje odjel suvremenog plesa. Učenici imaju tjedno 4 odnosno 6 sati nastave suvremenog plesa, dva sata klasičnog baleta, ritmiku i glazbu te individualnu izbornu nastavu klavira. Predškolsko obrazovanje obuhvaća glazbenu i plesnu igraonicu te pripremni solfeggio za djecu starijeg uzrasta. Nastava se odvija isključivo u poslijepodnevnim satima ili po završetku nastave u redovnoj školi. Jazz odjel obuhvaća osnove interpretacije jazz glazbe praćenu jazz teorijom i harmonijom, uz izvođenje u manjim ansamblima. Radionica zborskog pjevanja i orkestralnog muziciranja namijenjena je prvenstveno bivšim učenicima Škole koji se i dalje žele baviti glazbom.

Matičnu školu u Labinu, na adresi Alda Negrija 11, pohađa ukupno 181 polaznik od čega 126 učenika pohađa osnovnoškolske glazbene programe (od 1.-6. razreda) i program suvremenog plesa (od 1.-4. razreda), 32 mališana uključeno je u kraći program glazbenog i plesnog predškolskog obrazovanja te 23 polaznika pohađa neverificirane programe. U Područni odjel Potpićan, čija se nastava odvija u prostoru OŠ Vladimira Nazora, uključeno je 19 polaznika od 1.-6. razreda glazbenih programa. Područni odjel Buzet, koji djeluje u prostoru OŠ Vazmoslava Gržalje, pohađa ukupno 60 polaznika, od kojih je 50 uključeno u osnovnoškolske glazbene programe, a 10 mališana pohađa kraći glazbeni predškolski program. Područni odjel Lovran, koji  djeluje u prostoru OŠ Viktora Cara Emina, pohađa ukupno 80 polaznika, od kojih 60 pohađa osnovnoškolske glazbene i plesne programe, a 20 mališana uključeno je u kraći glazbeni i plesni predškolski program.

Škola obilježava Dan škole svečanim koncertom u prosincu, na dan rođenja skladatelja Matka Brajše Rašana. Osim toga, Škola je organizator i drugih brojnih koncerata i manifestacija na kojima sudjeluju i nastupaju učenici i učitelji Škole, povremeno bivši učenici - polaznici srednjih umjetničkih škola i akademija te gosti iz drugih umjetničkih škola i poznati estradni glazbeni i plesni umjetnici. Škola je inicijator jedinstvenog školskog kviza iz solfeggia ''Sol-Fa-Labin'' te školskog instrumentalnog natjecanja ''Proljetni crescendo''. Učitelji škole predstavljaju primjer dobre i uspješne prakse na mnogim stručnim regionalnim i državnim skupovima (Zagreb, Split, Dubrovnik, Zadar, i dr.). Učenici škole sudjeluju na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim susretima i natjecanjima - individualno po glazbalima, komorno ili skupno (orkestar i zbor), osvajajući visoke nagrade i priznanja: Regionalno i državno natjecanje u organizaciji HDGPP-a, Međunarodni susreti harmonikaša u Puli, Hrvatsko natjecanje harmonikaša u Daruvaru, Međunarodno natjecanje orkestara u Slavonskom Brodu, Zagreb Guitar Festival, Mladi virtuozi u Zagrebu, Međunarodno natjecanje puhača u Varaždinu, Međunarodno natjecanje Jurica Murai, EPTA međunarodno natjecanje za mlade pijanist, Porečki tirando, Pula Guitar Fest, Hrvatsko natjecanje za harmoniku u Daruvaru, Bistrički zvukolik u Mariji Bistrici, Međunarodno natjecanje Jadranski akordi u Kraljevici, Međunarodno natjecanje Daleki akordi u Splitu, Međunarodno natjecanje Antonio Salieri u Legnagu (Verona), Međunarodni susreti harmonikaša u Erbezzu, Međunarodno natjecanje ''Anton Eberst'' u Novom Sadu, Mađunarodno natjecanje ''Fisa…armonie'' u Velikoj Gorici, Europsko natjecanje iz klasične gitare Enrico Mercatali u Goriziji, Međunarodno natjecanje iz harmonike Svirel u Sloveniji, Međunarodno natjecanje iz harmonike u Klingentalu i dr. 

Škola uspješno surađuje s Gradom Labinom, Gradom Buzetom, općinama Rašom, Sv. Nedeljom, Kršanom, Pićnom, Lovranom, Pučkim otvorenim učilištem i ostalim gradskim ustanovama, Gradskim muzejom i Gradskom knjižnicom, Domovima umirovljenika, Centrom Liče Faraguna i ostalim tvrtkama na području Županije, institucijama i udrugama, sudjelujući i obogaćujući glazbenim i plesnim točkama njihove manifestacije u cilju provedbe raznih projekata i programa posvećenih dobrobiti djece i učenika i njihovom što uspješnijem i radosnijem odrastanju. Škola je organizator različitih izvanškolskih i izvannastavnih aktivnosti njegujući suradnju s brojnim glazbenim, plesnim te umjetničkim školama u Republici Hrvatskoj (Pula, Poreč, Rovinj, Pazin, Rijeka, Karlovac, Zagreb, Virovitica, Koprivnica, Bjelovar, Našice, Vinkovci, Zadar, Split, Dubrovnik i dr.). Također, Škola intenzivno razvija međunarodnu suradnju s umjetničkim školama iz Praga, Banske Bistrice, Baje, Vrhnike, Lisabona, Manzana, Katowica, Rybnika i dr. Za projekte međunarodne suradnje, bila je financirana i od strane Agencije za europske mobilnosti: projekt Comenius – multilateralna školska partnerstva te od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za međunarodnu prosvjetnu suradnju škola.

Prije osnivanja sadašnje Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, Škola je 25 godina djelovala kao podružnica Pučkog otvorenog učilišta Labin pod nazivom Osnovna glazbena škola Matka Brajše Rašana. Započela je s radom 1988. godine, kao Područni odjel pazinske Osnovne glazbene škole, pri tadašnjem Narodnom sveučilištu Labin. Nastava se odvijala u istoj zgradi kao i danas, s odobrenim programima za tri glazbala: klavir, harmoniku i gitaru i s 4 zaposlena učitelja. Obzirom na veliko proširenje i interes djece za upis u umjetničke programe osobito zadnjih nekoliko godina, a sukladno Zakonu o umjetničkom obrazovanju, Škola je stekla uvjete i dobila rješenje za osnivanje samostalne osnovnoškolske ustanove. Više informacija o djelovanju Škole, najnovije podatke o svim aktivnostima i uspjesima, fotografije i video-zapise možete pronaći na našoj Web-stranici te na društvenoj mreži Facebook pod nazivom Umjetnička škola Matka Brajše Rašana Labin.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
 > O školi
CMS za škole logo
Umjetnička škola Matka Brajše Rašana / Aldo Negri 11, HR-52220 Labin / us-mbrasana.skole.hr / ured@us-mbrasana.skole.hr
preskoči na navigaciju