preskoči na sadržaj

Umjetnička škola Matka Brajše Rašana

 > Naslovnica
Vijesti

Sv. Barbara, sv. Cecilija, sol, srebro i Spiderman

Autor: Marijano Atanasković, 25. 11. 2017.

Samo jedna snimka iz studija Radio Labina, bila je dovoljna da se ostvari još jedna lijepa suradnja s novim partnerima iz Katowica, Glazbenom školom Mieczysława Karłowicza (Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Mieczysława Karłowicza). Naime, gospodin Paweł Zając, predsjednik Vijeća roditelja te škole, čuvši nastup naše učenice Noemi Juričić u emisiji Radio Labina, stupio je u kontakt s nama, sa željom za ostvarivanjem suradnje s njihovom školom u Poljskoj. Nakon razmjene informacija i razgovora s ravnateljicom glazbene škole u Katowicama, gospođom Dorotom Zawieruchom, dogovoren je posjet, koji je realiziran od 20. do 24. studenog 2017. Dvadeset i jedan učenik Velikog orkestra naše škole, u pratnji ravnateljice Melite Lasek Satterwhite, dirigenta Tomislava Novaka i učitelja Marije Vukoja Plavčak i Marijana Atanaskovića, imali su priliku upoznati se s kolegama i roditeljima, koji su ugostili naše učenike i podrudili se da nam ovaj posjet ostane u nezaboravnom sjećanju. U dvorani MDK Koszutka, 21. studenog, održan je zajednički koncert, na kojem su, uz naš Veliki orkestar nastupili polaznici jazz odjela škole domaćina, predstavivši se poznatim jazz standardima, a naš orkestar pod vodstvom Tomislava Novaka, izveo je sličan tematski program, uz predstavljanje djela hrvatskih autora, Arsena Dedića i Tonija Starešinića (Chui). U srijedu, 22. studenog, prisustvovali smo njihovom koncertu u čast sv. Cecilije, zaštitnice glazbe, u Župnoj crkvi Bezgrešnog začeća u Katowicama. Također, imali smo priliku pratiti i dio internacionalnog natjecanja za dirigente, koji su pred simfonijskim orkestrom i strogim žirijem, pokazali svoje znanje i vještine, za nagrade od 25.000,00 eura, za I. mjesto, 20.000,00 eura za II. mjesto i 15,000.00 eura za III. mjesto. Ovi iznosi su, tek toliko da možemo na papiru s kvadratićima, nazubljenim ravnalom i istrošenom olovkom, povući neke paralele. Gospodin Wojciech Sąkól, zamjenik ravnateljice, koji je bio naš stalni pratitelj, pohvalio nam se da je i on jednom bio na tom natjecanju, ali je, kao jedini prestavnik Poljske, uspio doći samo do polufinala.
Ali, osim glazbe i radosti muziciranja, s poljskim prijateljima povezuje nas i duga tradicija rudarenja. Ljubazni domaćini organizirali su nam posjet rudniku srebra u Tarnowicama i veličanstvenom rudniku soli, kojeg smo posjetili nakon organiziranog izleta u Krakowu. 
Još jednom sklopljena su nova prijateljstva, nova znanja i razmjene iskustava, upoznata je još jedna kultura, stvorena pod bremenom burne prošlosti, koja se poštuje, ali ne predstavlja zapreku za napretkom, već naprotiv, na temeljima te bogate i raznolike, podekad surove povijesti, izgrađuju se novi, otvoreniji i pozitivniji odnosi u društvu, u kojemu se kulturi pridaje posebna važnost. Umjetnost se bezkompromisno promovira, od besplatnog glazbenog obrazovanja u zavidnim uvjetima, pa do praćenja različitih glazbenih događanja u vrhunskim dvoranama. Nama je bila izuzetna čast što smo imali priliku upoznati se s kulturnom i povijesnom baštinom naših domaćina, UNESCO-vog grada glazbe, Katowica i radujemo se ponovnom susretu u Labinu, koji je planiran u lipnju 2018. Hvala svim roditeljima i dragim kolegama na gostoprimstvu. Dorota, Wojciech i Paweł, wielkie dzięki, do zobaczenia wkrótce!
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Umjetnička škola Matka Brajše Rašana / Aldo Negri 11, HR-52220 Labin / us-mbrasana.skole.hr / ured@us-mbrasana.skole.hr
preskoči na navigaciju